Ons Kloosterpad

Wandelaars bij de Kluis

Vanaf 1 mei wappert er bij de ingang van het Museum de Kluis de vlag van Ons Kloosterpad, een 330 km lange wandeling langs een 50-tal klooster in het oosten van Brabant. Huize Padua is met de Kluis een van de 15 halte- en startplaatsen. Met regelmaat kloppen er wandelaars aan.

Het Kloosterpad is een initiatief van de provincie Brabant om aandacht te vragen voor de rol die kloosters in haar historie hebben gespeeld. Hun invloed op het gebied van de landbouw, onderwijs en maatschappelijke hulpverlening is niet gering geweest.

De geschiedenis van Huize Padua is sterk verweven met de Broeders Penitenten die in 1742 de Kluis bouwden. Ze waren koster in Handel, hadden een schooltje, een bierbrouwerij en ontgonnen de Peel. Op de schrale zangrond was veel armoede, bedelaars en armoedzaaiers klopten niet vergeefs op de deur.

Nadat ze in 1822 moesten stoppen met het geven van onderwijs, verlegden hun ze hun aandachtgebied en begonnen met de opvang van zogenaamde kostheren. Mede uit dit initiatief is de huidige GGZ Oost Brabant voort gekomen.

In het museum kunnen de wandelaars kennis maken met de geschiedenis van de broeders Penitenten, maar ook met de geschiedenis van de GGZ Oost Brabant en hoe het in de toekomst worden zal. Het Bindboek dat de wandeltocht beschrijft en het kloostersouvenir zijn er te koop.

Henk van de Goor

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close